Tuesday, November 30, 2010

what life it is?

siapa sangka apa akan terjadi di masa hadapan?
kita mungkin bercakap2 belakang org ini itu begitu begini, jahat atau anythng bad bout her..

but...dont u ever think there's maybeeee u will get/face the same scenario/situation!!
dont judge d book by it's cover or even menjadi musuh even he/she didnt know what cause it is, rite?

be professional & realistic, i always positive myself, maybe their jelousy with me because i am beter than her or maybe i am more prettier than her...hiks wateva!!

erm..just joking..
what am i trying to say is, beautiful is too subjective, it's not only from ur's phisical but
sincerely in comes from ur truly heart and always patience anything trouble comes to u...

Allah is always there for those always remember Allah...

Thursday, November 11, 2010

dress dari butik zarachantique

anda suka dress yg deja paparkan di bawah ni...
stok smp dalam minggu ni...
kalau berkenan roger2 deja dan untuk keterangan lanjut sila klik pada
--> http://zara-chantique.blogspot.com/










kalau berkenan roger2 deja dan untuk keterangan lanjut sila klik pada
--> http://zara-chantique.blogspot.com/

Monday, November 8, 2010

azab bagi wanita

(tlg ingatkan kpd semua kaum perempuan yg anda kenal)

Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat

Renungan

khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.....

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat

Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.

Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,

"Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.

Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.

Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,

beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang

rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi saw.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka

disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.

*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

baju muslimah

lama betul tak hupdate blog personal ..
deja busy sket sbb tlg zara jual baju online...
kekekek....
deja skrg dalam menuju ke jalan buat bizness online...
ada impian nk bukak butik..amin....

korang kalau ada berkenan kat baju muslimah atau tudung ke atau dress nk kuar g mkn ngan boypren kah..boleh jalan2 beli baju secara online di web http://zara-chantique.blogspot.com/

tp baju2 ni bukan dapat on d spot...adalah dia punya precidure okay..
sbb deja kena tgk dulu ada ke stok baju yg korang nak kat kilang....

next..

ada certain orang tny deja boleh tak ajar camner cara nk buat blog...
bukan deja x nak ajar tp ssh deja nk ajar melalui online ni
deja lebih suka kalau korang beli buku camner nk buat blog sendiri...
tak faham boleh tny deja...

kat bawah ni ada link camner nk buat blog..buku dia pun x mahal...
try lah guyz..
x salah kalau kita melabur sikit duit ke arah ilmu yang berguna....

Friday, October 15, 2010

hati-hati semua saudara ku.....

Hal ini berlaku di KL baru2 ni..cara baru orang memperdaya perempuan untuk dirogol. Kawan dia sendiri yang telah menjadi mangsa. Kawan dia keluar ofis agak lewat iaitu agak2 dekat malam juga. Dia terserempak dengan seorang kanak2 menangis di tepi jalan. Kerana kesian, dia hampiri dan bertanya budak tu kenapa dia sorang2 petang2 begini. Budak tu kata yang dia dah sesat dan minta dihantar balik ke rumahnya. Budak tu kemudiannya menunjukkannya sekeping kertas yang tertulis alamat rumahnya. Perempuan ni kira berhati mulia, tanpa mengesyaki apa2 terus bawa budak tu ke alamat berkenaan. Setibanya di rumah itu, dia pun menekan loceng pintu.. Sejurus kemudian dia pengsan lantaran loceng berkenaan disambungkan dengan wayar berkuasa tinggi.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Hari berikutnya apabila dia tersedar, dia berada di sebuah rumah kosong di kawasan berbukit, dalam keadaan telanjang. Kondom ada di merata2 dengan air mani berhamburan. Tak kurang 20 kondom semuanya. Dia langsung tak mengenali penyerangnya. Begitulah jenayah akhir2 ini mensasarkan mangsanya. Jika terserempak dengan keadaan sebegini, jangan sesekali turuti kemahuan kanak2 itu, sebaliknya hantar je dia ke balai polis yang berdekatan.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> P/S: Hantarlah kepada rakan2 anda yang wanita supaya mereka berhati2 & hantar pada rakan2 anda yang lelaki supaya mereka boleh memperingatkan adek2, kakak2 & ibu mereka. Selamatkan mereka dari menjadi mangsa syaitan yang bertopengkan manusia. Jangan biar naluri keperihatinan mereka mendatangkan bahaya pada mereka sendiri

Monday, October 4, 2010

tahukah anda?

kdg2 kita main pakai jer kan..tp tak tahu ada yang perlu diambil tahu..............renung-renungkanlah.............

Sunday, October 3, 2010

Lagi ahli perniagaan hilang

KLANG: Menggemparkan apabila seorang lagi isteri ahli perniagaan yang dilaporkan hilang sejak setahun lalu mengesyaki kehilangan suaminya ada kaitan dengan suspek utama pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain.

SEDIH... Jayanthy  menunjukkan gambar suaminya  serta laporan polis mengenai kehilangan.

SEDIH... Jayanthy menunjukkan gambar suaminya serta laporan polis mengenai kehilangan.


S Jayanthi, 34, berkata suaminya, S Anpalagan, 43, hilang sejak 4 Ogos tahun lalu dan dipercayai kali terakhir dilihat berada di Banting, Selangor untuk berjumpa rakannya.

Katanya, suaminya pergi ke Banting sehari sebelumnya untuk berjumpa seorang lagi rakan mereka, namun tidak pulang ke rumah sehingga kini.


“Pada hari sama kehilangan suami, saya cuba menelefonnya namun gagal dan hanya dapat menjejaki lokasi kereta suami melalui sistem GPS yang dipasang pada kereta model Mercedes Benz milik suami.

“Kereta dijumpai di Nur Lembah Pangsun Eko Resort, Hulu Langat itu kosong dan suami saya juga tidak mendaftar masuk ke pusat peranginan berkenaan,” katanya pada sidang media di Pejabat Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam, di sini, semalam.

Bimbang dengan keselamatan suaminya, Jayanthi membuat laporan polis di Balai Bolis Bukit Sentosa, Rawang.

Dakwaan segelintir kenalannya yang mengaitkan kehilangan suaminya dengan suspek utama pembunuhan kejam itu semakin diyakini berikutan suaminya berasal dari Teluk Bunut, Banting.

“Saya tak kenal suspek tapi menurut beberapa kenalan, suami saya berkawan dengannya sejak zaman sekolah dan beberapa kali pernah dilihat berjumpa dengannya.

“Cara kehilangan suami saya yang mirip dengan semua mangsa pembunuhan itu juga menguatkan lagi sebab munasabah dia hilang,” katanya.

Menurutnya, Anpalagan mempunyai empat hektar tanah di Banting, 174 hektar ladang kelapa sawit di Rawang dan beberapa hektar tanah lagi di sekitar Ipoh, Perak dan Sungai Petani, Kedah selain sebuah syarikat kewangan dan penternakan.

“Selepas kehilangannya, saya ditipu pula oleh seorang pekerja syarikat suami saya yang memberi beberapa dokumen dipercayai dokumen tukar hak milik syarikat.

“Saya tak tahu isi kandungan dokumen itu sebab tak tahu membaca tapi selepas diyakinkan olehnya dokumen itu untuk kebaikan syarikat, saya tandatangan saja.

“Ketika dia datang menemui saya, tiada peguam bersamanya dan dia hanya memberitahu peguam yang bertanggungjawab mewakilkan dirinya untuk berjumpa saya,” katanya.

Sementara itu, Manikavasagam berkata, pihaknya dan Jayanthi akan menghantar memorandum ke Bukit Aman bagi mereka melakukan siasatan lanjut.

“Tujuan saya hanya untuk menolong keluarga Jayanthi supaya dia mendapat semula haknya yang kini dilarang mendekati pejabat suaminya.

“Saya juga berharap polis akan menyiasat siapa peguam yang menyiapkan dokumen itu dan lihat jika ia suspek utama atau tidak, selain melakukan serbuan ke dalam pejabat itu jika perlu,” katanya.

Difahamkan, pihaknya akan menghantar memorandum itu Isnin ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Ketua Polis Hulu Selangor Superintendan Norel Azmi Yahya Affandi dihubungi mengesahkan laporan kes berkenaan.


KAITAN SUSPEK DENGAN KES LAIN

1) Kes kehilangan Datuk Sosilawati Lawiya, 47 dan tiga yang lain.

2) Kes kehilangan saudagar batu permata, Muthuraja Allal Kanthan dari Chennai, India.

3) Kes kehilangan ahli perniagaan dari Sungai Petani, Kedah, Mohd Shafik Abdullah dan seorang rakannya.

3) Turut dikaitkan dengan satu lagi kes pembunuhan membabitkan seorang wanita yang mati ditetak di hadapan rumahnya di Banting, tahun lalu.

4) Disyaki mempunyai kaitan dengan kematian seorang pekerja di Unit Perancangan Setinggan, Majlis Perbandaran Selayang (MPS), K Celladuran, 50, yang ditembak dua lelaki di hadapan rumahnya di Jalan 40, Selayang Baru, pada 8 Mac lalu.

Thursday, September 30, 2010

'Suara' minta tolong di Ladang Gadong


KUALA LUMPUR 30 Sept. - Ladang Gadong di Kuala Langat, Selangor yang menyimpan kisah tragis melibatkan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya bersama tiga individu lain, kini mula menerima gangguan suara misteri.

Beberapa anggota polis yang bertugas mengawal lokasi pembunuhan kejam itu mendakwa mendengar 'suara-suara' meminta tolong hampir setiap malam.

Ekoran itu, polis dikatakan terpaksa menambah bilangan anggota yang berkawal daripada dua kepada lima hingga enam orang mengikut syif setiap hari.

"Pada mulanya, hanya dua anggota bertugas namun bilangannya terpaksa ditambah kerana ada yang mengalami gangguan-gangguan ketika bertugas.

"Mereka diganggu 'suara-suara' itu yang sayup-sayup kedengaran meminta tolong," kata sumber sambil memberitahu salah seorang suspek kes itu juga mengakui 'didatangi' lembaga.

Menurutnya, 'suara-suara' itu biasanya muncul dari dalam ladang kelapa sawit terbabit di waktu tengah malam semasa anggota-anggota sedang berehat di pondok kecil yang dibina mereka tidak jauh dari tali air.

Katanya, anggota-anggota terbabit juga tidak dapat memastikan dari arah mana 'suara-suara' itu kerana keadaan ladang yang amat gelap selain ia hanya sayup-sayup kedengaran.

Katanya lagi, bagi langkah berjaga-jaga anggota tidak melakukan rondaan seorang diri sebaliknya dijalankan secara berkawan pada setiap jam.

Sementara itu, menurutnya, sebatang tali air di ladang tersebut dipercayai telah dijadikan oleh suspek-suspek sebagai tempat pembuangan tulang-tulang mangsa di dalam kes berkenaan.

Katanya, bagi mengumpul bahan-bahan bukti itu, sebuah jengkaut digunakan untuk membuat dua tambak di bahagian kiri dan kanan tali air tersebut.

"Sebuah jentera Bomba dan Penyelamat pula ditugaskan untuk menyedut air di dalam tali air itu. Setelah kering, barulah forensik menjalankan kerja-kerja mengumpul bukti seperti tulang.

"Ia bagaimanapun terpaksa mengambil masa kerana tulang-tulang yang bercampur dengan selut itu terpaksa dibersih satu persatu," ujarnya.

Kata sumber itu lagi, cabaran lain dihadapi anggota bertugas adalah kawasan tersebut mempunyai bilangan lalat yang luar biasa dipercayai ekoran kematian ternakan seperti kambing serta haiwan peliharaan, iaitu anjing.

"Kalau duduk sebentar sahaja, lalat akan memenuhi muka. Haiwan-haiwan itu mati kerana kini tidak lagi diberi makan sejak tuannya ditahan polis," ujarnya.

Sosilawati, 47, bersama pemandu peribadinya, Kamarudin Shamsudin, 44; pegawai Bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38 dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu selepas dikatakan ke Banting, di sini untuk urusan pembelian tanah.

Berikutan kehilangan keempat-empat individu itu, polis menahan lapan suspek untuk membantu siasatan kes berkenaan pada 9 dan 10 September lalu.

Saturday, September 18, 2010

ulat di mata manusia? huhu...errr

betul ke tidak nih? wallahualam...
tp rasa cam berdiri bulu roma bila deja tgk pic ni...

korang nilai lah sendiri .. yang penting jaga kebersihan diri luar & dalam...


Kematian Kawan Baik Datuk Sosilawati Lawiya, Sarina Jaafar

Baru saja kita dikejutkan dengan kematian jutawan terkenal pengasas kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya yang meninggalkan kita dalam keadaan mengharukan apabila dia menjadi mangsa pembunuhan kejam yang dilakukan oleh manusia yang entah di mana sifat perikemanusiaan mereka dan di dalangi oleh dua adik beradik peguam yang bermatakan duitan semata-mata.

Hari ini, ketika bersarapan di sebuah restoren, deja membeli paper Berita Harian, terkejut dengan berita kematian kawan baik Allahyarham Sosilawati iaitu Sarina Jaafar (45 Tahun) pengasas kosmetik Aveer ditemui mati tergantung di bilik tidur utama rumahnya. Polis mengatakan tiada kesan jenayah ditemui dan dikategorikan sebagai 'mati mengejut'. Difahamkan juga ia ada berkaitan dengan tekanan yang dihadapi dan kematian Sosilawati yang menganggu perasaan ahli perniagaan tersebut.

Byk persoalan yang bermain di minda deja, mengapa sanggup membunuh diri kerana kita sebagai orang islam sekiranya menghadapi kesusahan atau ditimpa musibah, kepada Dia iaitu Tuhan yang Esa juga kita meminta pertolongan, Waallahualam..... hanya Allahyarham Sarina Jaafar saja yang mengetahuinya. Marilah kita sedekahkan dan berdoa supaya roh nya dicucuri rahmat oleh Allah. Al-Fatihah...




Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:”:Sesiapa yang membunuh dirinya dengan benda tajam, maka benda tajam itu akan dipegangnya untuk menikam perutnya di neraka Jahanam. Hal itu akan berlangsung selama-lamanya. Sesiapa yang meminum racun sehingga mati, maka ia akan meminumnya di dalam neraka Jahanam selama-lamanya. Sesiapa yang menjatuhkan diri dari gunung semata-mata untuk membunuh diri, maka ia akan menjatuhkan dirinya ke dalam neraka Jahanam selama-lamanya.
Riwayat Abu Hurairah





reference:

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0919&pub=Utusan_Malaysia&sec=Jenayah&pg=je_01.htm


http://www.bharian.com.my/bharian/articles/RakanSosilawatimatitergantung/Article/



video

Friday, September 17, 2010

raya ke-9


Arini deja dok rumah jer..
layan abis movi best cam A-team, Salt etc..
pagi tadi deja buat nasi goreng ikan bilis ngan sambal tumis jer.
air kopi panas...uhh best.

nk resipi nk goreng ikan bilis...hahah
semua org tahu maa...paling simple.. ekekekek
oklah nk housekeeping jap...daaaa

Thursday, September 16, 2010

Friday, September 10, 2010

Sotong goreng tepung....


Sotong goreng tepung....

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

* 300 gm sotong
* 1 cawan tepung gandum
* 1 sk baking powder
* 1 biji telur
* sedikit garam
* lada sulah
* sedikit serbuk kari (option kalau nk pedas)

Cara-cara

1. Potong sotong ikut suka, bersihkan dan toskan airnya.
2. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
3. Pukul telur agak2 kembang skett dan Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan.
4. Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
5. Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat.


@ Selamat Mencuba @

Thursday, September 9, 2010

Ikan ada Lidah ke?....




Rasulullah s.a.w bersabda. “Sejahat-jahat manusia pada Hari Qiamat nanti, ialah org yang bermuka dua. Barangsiapa bermuka dua di dunia maka di Hari Kiamat kelak, dia akan mempunyai dua lidah, dr lidah api neraka jahanam,”




Sabda Rasulullah lagi,Tidak akan masuk syurga org yang suka membesar-besarkan cerita. “Bila di Tanya apakah hikmah nya baginda menjawab, Sesungguhnya Allah s.w.t telah menciptakan semua makhluk itu mempunyai lidah, samaada yang boleh berkata-atau tidak boleh berkata-kata”

Salah seorang sahabat pun bertanya, “Kenapa ikan tidak mempunyai lidah?”

Sabda Rasulullah s.a.w, “Setelah Allah selesai menciptakan Adam a.s. maka di perintahkan sekelian malaikat agar tunduk sujud kepada nya.Semua malaikan patuh pada perintah itu kecuali iblis laknat.Oleh kerana iblis enggan sujud maka Allah melaknatnya serta mengusirnya keluar dr syurga dan dan di hapuskan rupanya yang elok itu, lalu di hantar iblis ke bumi.Apabila di turunkan ke bumi, iblis terus turun ke laut. Pertama sekali yang di jumpai oleh iblis ialah ikan.

Iblis pun menceritakan keburukan kekurangan Adam a.s kepada ikan.katanya “Sesungguhnya Adam itu amat suka memburu dan membunuh binatang-binatang yang ada di laut dan juga di darat.” Apabila ikan mendengan kata-kata iblis itu,ia pun segera menghebahkannya kepada binatang laut yang lain berita tentang Adam a.s. Oleh kerana Allah tidak menyenangi perbuatan ikan inilah lalu di hilangkan lidah ikan agar tidak menyampaikan berita yang tidak sebenarnya...

Friday, May 21, 2010

barangan online....

hello bloggers...
minggu ni tak byk sgt xtvt yang dilakukan...
cuma deja tolong kawan2 deja kemaskan rumah....

ada beberapa barangan yang deja nk jual online la...
ada baju, buku, eksesori, majalah2 lama.....
boleh berjaya tak agak2...
hahahah....deja nk try and dgn harapan ada bloggers or anyone yg sudi nk beli...
kalau barangan tu mmg korang nak ler..tp kalau tak nak it's ok =)

tp biasalah mesti ada prosidur nyer.....

1. korang review barang2 yang korang nak beli, nnt setiap barang2 kat bawah tuh deja akan letak kan price(dah include skali ngan kos penghantaran by pos), kalau dah sold out nnt deja tandakan "SOLD OUT"

2. email dulu kat deja tny produk tuh ada lagi ke tak..x pasal2 nnt bank-in duit tp barang x dpt....

2. pastu deja bg no akaun maybank, so payment sama ada korang bole bank-in tru deposite machine kat bank ke atau transfer guna maybank2u ke.....

3.
email kan ke deja (elly6772@yahoo.com) no produk yg tertera pada gambar produk, alamat dan resit/bukti payment yang telah dibuat....

4. pastu deja akan pos kan produk tu ke alamat yang korang bagi dalam email deja nnt.....wokeyy guyz....

p/s: apa2 boleh YM deja @ elly6772@yahoo.com dan barangan online akan di onlinekan next post nnt.....

Tuesday, May 11, 2010

syurga cinta


Kadangkala Allah sembunyikan matahari...
Dia datangkan petir dan kilat....
Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya...
Allah nak hadiahkan kita pelangi.

Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali.
Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.
Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.
Kekayaan yang paling kaya adalah akal,
kemiskinan yang paling besar adalah jahil,
keburukan yang paling hodoh adalah sesat.

Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat,
tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai.
Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana....
segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.

pertanyaan seorang hamba Allah:
"macamana kalau orang yang awak sayang pergi meninggalkan awak deja...?"

jawapanku:
"sekiranya dia datang dan pergi daripada hidupku, aku pasrah dgn ketentuan Allah...sekurang-kurangnya dia pernah datang dalam hidupku dan membahagiakan diriku...biarlah kenangan bersama dia akan tersemat didalam memori yang tidak dapat dilupakan....."

Thursday, April 29, 2010

new life, everything fresh from beginning..


It seems that when I honor the ending...
the beginning is more joyous.
I admit, I don't always remember to honor the ending...
but sometimes I just want the ending to end or....
the beginning to begin.....

I've had many significant beginnings or endings in my li
fe...
Some changes have been elegant, some clumsy,some sweets.....huhuh..
Some have been so quick that I didn't realize the transformation until it was essentially complete,
while some have seemed so slow that I wondered if this is what is meant by eternity. ..
Not all beginnings and endings have been sweet or desired....
But each has led to more joy....try to think it

I'm generally a very happy person, I've not met every life change with happy, welcoming arms. Going with kicks and screams into something new may seem like a poor attitude, but such dynamics may be precisely what I needed to propel me into the new...

Sometimes I activate a transformation simply because I crave something new. I may not even know what I want the new thing to be. I just know that I want something that's different or in a different form or a different color or a different rhythm. Perhaps the new thing won't even seem new from the outside, but it's different.

In my view, the joy of life is experiencing each moment as new and fresh...appreciate each other cause maybe today, tomorrow or anytime we return to Allah.......

Friday, April 23, 2010

Kebenaran & Fitnah...

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah....
walaupun berat beban yang di tanggung ini...
hanya Allah yang Maha Mengetahui....

Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)



ADAKAH AKU MAMPU MASUK KE SYURGA?
TERLALU JAUH RASANYA.....
CUMA YANG AKU HARAPKAN....ALLAH KURNIAKAN RAHMATNYA...
KERANA TIDAK ADA MANUSIA YANG MASUK KE SYURGA.....KERANA AMALANNYA...
TETAPI KITA HANYA MAMPU MASUK KE SYURGA..DENGAN RAHMAT ALLAH....

YA ALLAH ... AKU TIDAK LAYAK UNTUK SYURGAMU...
TETAPI AKU JUGA TIDAK MAMPU MENAHAN SIKSA NERAKAMU...

Sunday, April 18, 2010

Wanita@women.....


Kadang-kadang kita terlupa....
yang sesungguhnya kita sangat bertuah dilahirkan sebagai kaum Hawa...

erm...
kadang-kadang wanita terlupa, naif, alpa dalam peranan sebagai seorang.......

anak kepada ibu dan bapa tersayang,
menantu kepada ibu dan bapa keluarga suami tercinta,
isteri kepada seorang suami yang berkerja siang & malam mencari nafkah utk anak-anak,
ibu kepada anak-anak yang Allah kurniakan hasil daripada kasih dan cinta antara suami & isteri,
pekerja kepada majikan yang memberi gaji hasil daripada tulang 4 kerat bekerja untuk membantu mengurangkan beban suami tercinta....

untuk renungan kita bersama sebagai kaum Hawa....deja ingin berkongsi..

1. Dia bekerja dengan Tuhan, menjadi 'kilang' manusia. Setiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..7 hingga 15 hari sebulan dia tidak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tetapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tiada cuti dari sembahyang..sembahyang adalah wajib baginya dari baligh sehingga ke akhir hayat....

3. Sepanjang dia mengandung, Allah sentiasa mengampunkan dosanya...lahir sahaja bayi, seluruh dosanya habis..inilah nikmat Allah beri kepada wanita....

4. Marilah kita berpegang kepada tali Allah, seandainya dia mati sewaktu bersalin, ia dianggap mati syahid..Allah izinkan terus masuk Syurga...

5. Diakhirat nnt seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima di atas segala kebaikan suaminya yang tidak disedari...

6. Bila ternampak kesukaran suaminya di titian Sirat, dia tidak sanggup ke syurga tanpa suaminya. Maka, dia boleh memberikan pahalanya kepada suami untuk ke syurga.....Didunia, sekiranya suami dalam kesusahan, isteri boleh membantu apa tah lagi di akhirat..sekiranya dia asyik merungut, mulut sll muncung, berkasar, tidak menghormati maka dia tidak akan mendapat pahala extra ini..

Kepada semua wanita..sentiasalah bersyukur anda dilahirkan sebagai WANITA ..... renung-renungkanlah

Sunday, April 4, 2010

next station: KL Sentral



tis weeknd tak blk kg
it's to much work need to complete
mesti my parent rindu bangat...

cume...the new thing i learn this weeknd is 'penjagaan kulit muka menggunakan putih telur'
ekekek...funny rite...



but always i mask my face using instant mask from guardian, watson... but tis time i really want to do it myself using 'petua orang melayu dulu-dulu' hahaha....

lately, i am so busy until i forgot to mask my face...until this weekend i tried using 'petua mask putih telur' and i think it's really effect and fresh my face....

it's so simple and maybe u guyz wanna to tried..no cost or wadting money...
u juz need 1 eggs and tissue.....hahaha

first juz take the putih telur and it's better if u have honey (madu)
and koyakkan tisu menjadi saiz dahi, pipi and ur 'T' shape....then jadikan putih telur tu as ur glue and lekat kan
on ur face.....

wait until the tisu on ur face kering...around 15min i thinked....
then u grab it from ur face....wow! best! u can see the whitehead melekat on that tissue...
well...happy trying.. daaaa ~~~~

-dejavu-

Monday, March 29, 2010

u see but u dont feel it !!





dont judge on sumthing that u dont know d truth..
when u face it then u will know how hard it is....
think about it =)